Festival2019

V hlavní roli: Nábřeží Svitavy

V předškolním věku se letos ocitá festival Překročme řeku, už popáté totiž 17. srpna oživí nábřeží Svitavy. Původní nápad uspořádat neckyádu v nehlubokých vodách řeky lemující Černovice se rozrostl na akci celoměstského významu. Každoročně ji navštěvuje několik tisíc návštěvníků a koná se od Bílovic nad Svitavou až po Tuřany.

A

I letos se lidé můžou těšit na koncerty, divadlo, výstavy, sportovní i výtvarné aktivity pro děti i dospělé, zpřístupnění celé řady běžně nepřístupných objektů, jako jsou například bývalá jatka na Masné ulici či kovárna v Obřanech. Chybět samozřejmě nebude ani oblíbený historický parní a motorový vlak. Ten již podruhé pojede až z Adamova a přiveze sousedy z adamovského, babického a bílovického nábřeží. Do Bílovic nad Svitavou se bude možné vydat i na dračí lodi a navštívit zde místní sokolovnu, v níž čeká rovněž spousta zajímavé zábavy především ve sportovním duchu.

B

Hlavní část festivalu jako každoročně zůstává na Černovickém nábřeží. Na scéně „Stará Pekárna nad řekou“ roztancuje diváky Fast Food Orchestra. Na „Porážka stage“, která přibyla minulý rok, dostanou prostor začínající a alternativní kapely.

C

Festivalu každý rok předchází „Piknik NaČisto“ a ani letos tomu nebude jinak. Týden před akcí v sobotu 10. srpna uklidíme nábřeží, vyrobíme nový mobiliář pro příjemné posezení při vycházkách a pak se odměníme společným piknikem přímo na břehu řeky.

Budeme rádi, když se k nám přidáte.

Celý festival je přístupný zdarma.

English