Bez názvu

Překročme řeku Svitavu – vlakem, na kole či pěšky

Již popáté ožije nábřeží Svitavy čilým festivalovým děním. „Překračovat“ řeku za kulturními i sportovními zážitky bude možné v sobotu 17. srpna od Bílovic nad Svitavou až po Holásky.

Festival, který si od počátku kladl za cíl propojit sousedy na obou stranách řeky Svitavy, se vloni poprvé vydal za hranice Brna směrem k pramenům řeky Svitavy. Pro mimobrněnské návštěvníky pořadatelé, kterými jsou spolky Černovické sdružení a Brněnská nábřeží, dokonce vypravují historický motorový vlak. Ten je dopoledne zdarma přiveze z Adamova až k hlavní scéně na Černovickém nábřeží. Přistoupit je možné v Babicích a Bílovicích nad Svitavou  či v Židenicích. Program začíná již na jeho palubě – na cestu v něm totiž naživo zahraje kapela Radimec & Old Horses.

Letošním tématem festivalu je voda a její role ve městě. „Voda je domovem mnoha živočichů i rostlin, pijeme ji, ale potřebujeme ji i k práci či zábavě. Zatím jsme se soustředili spíše na koryto řeky, ale bez vody by nemohl existovat ani les, který se košatí v jejím okolí,“ říká Silvie Zeinerová Sanža, předsedkyně pořádajících spolků. Nováčky v programu je díky tomu také Školní lesní podnik Masarykův les Křtiny, který v Bílovicích nad Svitavou poblíž Myslivny lišky Bystroušky zábavným způsobem zasvětí děti i dospělé do lesní pedagogiky, nebo je vezme do areálu Doubravka na workshop s českým „indiánem“ Jonášem Kouklem a etnickými hudebními nástroji z různých koutů planety.

P1740602

V Bílovicích se kromě toho návštěvníci mohou vypravit na prohlídku mlýna, síně věnované R. Těsnohlídkovi, či sokolovny, u níž si bude možné na hřišti vyzkoušet střelbu ze vzduchovky a na zahradě sousedícího klubu Lesní skřítek environmentální aktivity pro malé i velké.

„Svitava nás nepřestává fascinovat svou rozmanitostí, ať už různým typem okolí od bujné přírody s meandrující řekou po strohý industriál, cestičkami pro pěší, cyklostezkami i kolejemi, ale také osudy dávných i současných obyvatel,“ doplňuje Ladislav Kotík, ředitel festivalu. Například ten, který potkal Rudolfa Těsnohlídka, si bude možné připomenout v rámci výstavy Brrr N° Urban Legend. Osm panelů s příběhy a ilustracemi současných výtvarníků je běžně rozmístěno v ulicích Brna, pro festival se ale výjimečně soustředí na nábřeží na ulici Zderadova.

B

Chybět nebudou ani prohlídky a komentované vycházky po okolí řeky, mezi něž tradičně patří areál bývalých jatek na Masné, pivovar Hauskrecht, husovická vozovna a cyklojízda po nábřeží, nově pak areál 1. brněnské strojírny či výprava k Holáseckým jezerům.

Součástí festivalu je několik výstav, které lze potkat cestou na mostě v Obřanech, ve vagonu vlaku, nebo klasičtěji umístěné v Galerii Valchařská či multikulturním centru Industra.

Dohromady lze navštívit 24 stanovišť s pestrým hudebním, výtvarným, sportovním, divadelním i vzdělávacím programem. „Pochopitelně ale nemůžeme ani letos vynechat oblíbenou atrakci, kterou je jízda parní lokomotivou po vlečce na nábřeží, neckyádu a benefiční závod kačenek,“ dodává Šárka Jarošová, projektová manažerka festivalu.

P1730969

Hlavní scéna na Černovickém nábřeží ožije hudbou v dramaturgii klubu Stará Pekárna s vyvrcholením v podobě koncertu Fast Food Orchestra, podruhé se rozezní Porážka stage věnovaná alternativní muzice.  Na dobrou noc je připravena inscenace Divadla Feste vytvořená přímo pro festival na motivy Vodnické pohádky Karla Čapka.

Cílem pořadatelů festivalu není jen uspořádat jeden den plný zábavy, ale dlouhodobá snaha o zatraktivnění veřejného prostoru kolem Svitavy. Samotnému festivalu předcházela úklidová akce „Piknik NaČisto“, která se uskutečnila v sobotu 10. srpna. V rámci této akce dobrovolníci na několika místech uklízeli okolí řeky a vyráběli lavičky z palet. Ty budou stejně jako loni umístěny na břehy Svitavy.

Podrobnosti o programu festivalu lze nalézt zde. Na festivalu bude také možno zakoupit turistickou vizitku akce.

festival programovy letak 2019-page-002

English