streetart

Již podesáté překročíme Svitavu (2024)

Festival, jehož cílem je oživit brněnská nábřeží řeky Svitavy, se letos uskuteční již podesáté. „Překračovat“ řeku za kulturními i sportovními zážitky bude možné v sobotu 17. srpna od Bílovic až po Tuřany. Na účastníky letos čeká bohatý program třeba ve Slunečních lázních, v Husovicích, Nové Zbrojovce, na Tkalcovské a Černovickém nábřeží, ale také jízda parním vlakem či řada komentovaných procházek.
Smyslem festivalu je překračovat a propojovat. „Festival už 10 let propojuje nejen místa kolem řeky, ale také nejrůznější spolky či městské části, které se aktivně zapojují do programu. Již od začátku se na festivalu podílí městské části Brno-sever a Brno-Židenice a máme radost, že v letošním roce můžeme úzce spolupracovat s městskou částí Brno-jih,“ říká předsedkyně spolku Brněnská nábřeží Silvie Zeinerová Sanža.
Hlavní festivalové místo najdou festivaloví návštěvníci opět na Černovickém nábřeží a mohou se těšit na řadu známých jmen. Nejen děti určitě přitáhne babypunková kapela Kašpárek v rohlíku a pestrou hudební nabídku doplní hvězda prvního ročníku Ty Syčáci, vodácká kulturní úderka Zadáci a Pohřební kapela, která představí punkovou rytmikou šmrncnutou lidovou klasiku. Hudební program doplní bohatý výtvarný, sportovní i vzdělávací program. Součástí bude i tradiční neckyáda a benefiční závod plastových kačenek.
Otevřou se i další festivalová místa. Ve Slunečních lázních v městské části Maloměřice-Obřany nabídne místní Obrspolek hudbu, divadlo a workshopy, v Husovicích bude možnost vyzkoušet si kanoistiku pod vedením místních hasičů a v Nové Zbrojovce vypukne velká vodní bitva. Na stanovišti Wagon při ulici Tkalcovská spojí své síly Káznice, Společenské centrum Karas a spolek V karanténě. Proběhnou zde koncerty, připraveny budou aktivity pro děti a přijede samozřejmě i parní mašinka. I letos také vyjde z Káznice hodový průvod, který od ní zamíří na svitavské nábřeží. Hodový průvod cestou zpestří taneční vystoupení a ve Wagonu pak zahraje kapela Gipsy Five Band Brno
Na festivalové hosty letos také čeká hned několik komentovaných procházek. Historii řeky a příběhy lidí, kteří žili na jejích březích, představí série tří komentovaných procházek z Obřan až po Černovické nábřeží. Chybět nebude botanická procházka, seznámení s plány protipovodňových opatření či prohlídka bývalého zábrdovického nádraží.
„Jsme také rádi, že i když voda odpluje, něco tu po festivalu zůstává. A to nejen zážitky, informace nebo nová přátelství, ale také hmatatelné odkazy na festival a řeku Svitavu, jako je třeba nová streetartová úprava mostů u ulice Hladíkovy“, dodává za pořadatele Ladislav Kotík. Díky spolupráci se SŽ byla výmalba nově opravených mostů inspirována festivalovými plakáty, které pro festival připravuje grafik Roman Hladík.

English