12764812_443556442435778_748794710699072529_o

Co s volným časem?

Většina z nás je dlouhodobě zvyklá, že mu program organizuje někdo jiný – škola či zaměstnavatel. Mnoho lidí tak v posledních dnech řeší, co s volným časem. Procházky či výlety nejsou zakázány, a tak přinášíme pár tipů, kam se okolo Svitavy vydat. Respektujeme doporučení Městské policie Brno, která radí nechodit do míst, jako jsou Mariánské údolí či Brněnská přehrada, a navrhujeme proto místa, kam se dostat pěšky.

Výlet k soutoku a zpět

Naše putování začneme na konci ulice Mírová u řeky Svitavy. Ve vodě si můžeme všimnout zbytků základů mostu přes řeku Svitavu, který tvořil spojení s Komárovem ještě před tím, než vznikla dnešní silnice Černovická. Z Černovic se můžete vydat cestou po proudu řeky Svitavy. Pokud půjdete po levém břehu, tak krátce poté, co minete dva železniční mosty, uvidíte po levé straně farmu Ráječek. Kdysi zde stávalo dostihové závodiště a zastavoval zde i vlak. V areálu farmy se nachází i správní budova radiostanice, která byla založena v roce 1922. Vzhledem k tomu, že v počátcích rozhlasového vysílání ještě nebylo postaveno studio, tak brněnské pokusné vysílání rozhlasu začalo 10. května 1924 právě zde. Hlasatelé seděli přímo u vysílače v Ráječku. Po 4,5 kilometrech dojdete k soutoku Svitavy s řekou Svratkou.

farma_vysílač

Zpáteční cestou podél řeky Svratky minete velký jez v Přízřenicích, ze kterého odbočuje rameno Svratky, obchodní centrum Avion nebo Boží muka těsně před začátkem sportovního areálu v Komárově. Zpátky do Černovic se dostanete kolem kostela sv. Jiljí. Jedná se o farní kostel, do kterého chodili po staletí obyvatelé Černovic. V současné době pod tuto farnost spadají Staré Černovice. Po původní provizorní kapli postavil řád sv. Benedikta koncem 12. století loď dnešního kostela sv. Petra a Pavla. Zbytky původního románského zdiva můžeme vidět na severní straně lodi. Jedná se o nejstarší dosud používanou stavbu v Brně.

English