plakát_festival

Překročme řeku Svitavu 2022 – Seznamte se se svou řekou

Již poosmé ožije nábřeží Svitavy čilým festivalovým děním. „Překračovat“ řeku za kulturními i sportovními zážitky bude možné v sobotu 20. srpna od Bílovic až po Tuřany.
Festival, který chce propagovat řeku Svitavu a propojovat sousedy na obou jejích březích, naváže na sedm předchozích ročníků. Chce také apelovat na brněnské občany a politiky, aby na svoji Svitavu nezapomínali. Hlavní festivalové místo bude stejně jako v loňském roce na ulici Porážka. Hlavní hvězdou festivalu bude kromě řeky samotné kapela Czardashians, která oživí nábřeží balkánskými rytmy. Festival již tradičně není věnován pouze hudbě, ale velký důraz klade na zpřístupnění zajímavých míst kolem řeky. Návštěvníci festivalu se tak budou moci podívat do areálu bývalých jatek, do pivovar Hauskrecht nebo do areálu První brněnské strojírny. Program doplní pestrý výtvarný, sportovní, divadelní i vzdělávací program. „Vzhledem k rekonstrukci mostů v Židenicích letos přijdeme o oblíbený parní vlak, který ale na Černovickém nábřeží nahradí drezína. Nepřijdeme ale o tradiční neckyádu a benefiční závod kačenek,“ dodává Silvie Zeinerová Sanža, předsedkyně pořádajících spolků Brněnská nábřeží a Černovické sdružení. Program vyvrcholí divadelním představením divadla Feste s název Štěstíčko.
Otevřou se i další festivalová místa. Ve Slunečních lázních v městské části Maloměřice-Obřany nabídnou hudbu, divadlo a workshopy, v Husovicích bude možnost vyzkoušet si kanoistiku pod vedením místních hasičů a v Nové Zbrojovce bude připraveno divadlo a minikoncert Libora Hořejšího. Díky spolupráci se společností CTP bude možné si vychutnat krásné výhledy z budovy nazvané Domeq a nejvzdálenějším festivalovým místem pak bude Farma Ráječek, která na polích v Brněnských Ivanovicích pěstuje chutná rajčata a saláty.
Prostory kolem Wagonu na Tkalcovské oživí aktivity pro děti v podání Společenského centra Karas a Muzea romské kultury. Ve Wagonu se bude možné podívat na film, který vznikl k 60 letům od ukončení provozu Tišnovky.
Více informací o programu, ale rovněž historii i současnosti okolí, lidí, fauny i flóry řeky lze nalézt na webovém portálu nabrezisvitavy.cz.
——————————————–
Kontakt:
Bc. Silvie Zeinerová Sanža, předsedkyně spolků Černovické sdružení, z. s. a Brněnská nábřeží z. s.,
tel. 608 417 817, sanza@nabrezisvitavy.cz
Ing. Ladislav Kotík, tel. 734 65 63 67, kotik@nabrezisvitavy.cz

English